Okul öncesi Öğretmenleri Paylaşım Yeri

2 Eylül 2018 Pazar

Okul Öncesi Dönemde Rakam Öğretimi

Rakamların öğretimin de okul öncesi dönemde öncelikle somut nesnelerle sade ve anlaşılır bir dille öğretim yapılmalıdır. Rakam öğretiminde öncelikle somut ve daha sonrasında yarı-soyut ve soyut örnekler üzerinden ilerleyen bir sıralama izlenmelidir.


Çocukta rakam öğretimine başlamadan önce ;

    ·        El kol kaslarını geliştirmeye yönelik etkinlikler,
    ·        Kalem tutma becerisi,
    ·        İleriye doğru birerli ritmik sayma en az 20’ye kadar yapılmış olmalıdır.




Sayma belirli bir düzeye getirildikten sonra ve çocuğun fiziksel ve bilişsel hazır bulunuşluluğu yeterli düzeye getirildikten sonra rakam öğretimine geçilmelidir.


Rakam öğretimine 1 rakamından başlanmalıdır, 0 rakamının öğretimi en sona bırakılmalıdır. Rakamların anlatılmasında ve yapılacak etkinliklerde acele edilmemeli, haftada en fazla 2 rakam (haftada 1 rakam en uygunu) öğretilmelidir. Kullanılan somut ve yarı soyut örnekler çocuklarının tamamının bildiği, tanıdığı nesnelerden seçilmeli ve kullanılmalıdır. Rakam öğretiminde kullanılan örnek/nesne/eşya için ^bu ne?(tanıma), ^kaç tane?(sayma)^ ve daha sonra rakam yazma sırası izlenmelidir.  

Öğretmen kullanacağı örneklerde somut örnekler (Kalem,masa,defter,oyuncak), yarı soyut örnekler(Resim, şekil...) söylemeli, daha sonra rakamın yazılışı gerçekleştirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder